EN UA
вул. В. Городецького, 7, місто Вінниця
+38 (0432) 69 44 32
Главная / Новини / «Яблуневий кластер» з’явиться на Вінниччині

«Яблуневий кластер» з’явиться на Вінниччині

«Яблуневий кластер» з’явиться на Вінниччині
15.02.2018
09:49

За два роки у Вінницькій області реалізують проект “яблуневого кластеру” за європейськими аналогами та за фінансової підтримки ЄС. Понад 500 тисяч євро, слава регіону як найбільшого постачальника яблук і бренд «Подільське яблуко» згодом почнуть рекламувати по-новому.  

Короткий анонс ґрантового проекту «Яблуневий шлях» презентували вчора, 14 лютого, у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Проект реалізовуватимуть за кошти ЄС у Барській, Северинівській об’єднаних територіальних громадах. Це 17 мільйонів гривень, які були виграні на європейському конкурсі з більш ніж 300 поданих проектів.

«Яблуневий шлях» – це проект використання регіонального бренду «Подільське яблуко» для розвитку громад, завдяки промоції як самих територій, пов’язаних із вирощуванням яблук, так і місцевої продукції з тих же яблук. Зокрема, ідеться про організацію різноманітних брендових фестивалів, створення та рекламування “яблучних” туристичних об’єктів, туристичних маршрутів тощо.

Крім того, на думку, фахівців завдяки проекту вдасться збільшити додану вартість місцевої продукції садівництва, а також вцілому розвиватиме домогосподарства, які займаються вирощуванням яблук.

  • Тиврівський, Барський, Жмеринський та Мурованокуриловецький район виробляють майже 51% яблук України, – каже директор Центру Олег Левченко. – Це унікальна позиція регіону про яку треба говорити, а ми спробували завести її у формат нестандартного підходу просування.

Пан Левченко також відзначає, що в Європі є лише декілька подібних території з вирощування яблук. Звідти теж черпали ідеї для втілення “Яблуневого шляху”.

  • Скоро буде презентація старту цього проекту, – анонсував керівник Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування.

Пан Левченко також пообіцяв, що на журналістів, які прийдуть на презентацію чекають «джакузі з яблуневого соку, яблуневий скраб і кисневі коктейлі».

  • Однак головне навіть не створення туристичного яблуневого маршруту, а створення кластерного офісу, – каже пан Левченко. – Це місце, де люди, які вирощують яблука мають отримати нові компетенції. Приклад яблуневого фесту Apple Bar показав, що власники господарств, де вирощують яблука, зацікавлені в промоції.

Як пояснив експерт з регіонального розвитку Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький, якщо у Бару яблука можна купити за 10-15 гривень, то в магазинах Вінниці ціна за яблука у вигляді сушки з доданою вартістю – кілька сотень гривень за кілограм. Тому важливим також є сприяння розвитку малої переробки продукції на місцях.

  • Наша мета, як установи, що підтримує місцевий розвиток і розвиток регіону, допомогти залишити у громадах більше грошей, – зауважив Юрій Войціцький.

Журналістам також показали один з прикладів місцевої малої переробки продукції – пастилу «Фуджик», яку роблять у Бару.

Таку економічну складову розвитку громад поєднають із тематично туристичною.

  • Ми, коли готувалися до написання проекту, заїхали до маленького села Олександрівка в Жмеринському районі, – розповів пан Войціцький. – До нього дороги немає. Але в селі – два музеї садівництва, ягідництва і величезний пам’ятник Мічуріну (відомий садівник та селекціонер, – ред.).
  • А в Северинівці на початку XX сторіччя був Центр помологічного стандарту Поділля, де відбувалася верифікація різних сортів і видів, – каже Олег Левченко.

Vежа