Головна / Новини / «Україна-2018: виклики і можливості»: прогноз на наступний рік представили у Вінниці

«Україна-2018: виклики і можливості»: прогноз на наступний рік представили у Вінниці

22/02/2018

Які виклики й можливості постануть перед Україною цього року? Відповіді на ці питання вже кілька років поспіль намагаються давати в Українському інституті майбутнього. Тут спростовують твердження про невдячність будь-яких прогнозів, наголошують – вони мають здатність справджуватися. Щонайменше ті, що базуються на аналізі поточної ситуації. 

21 лютого у Вінниці презентували Аналітичний прогноз Українського інституту майбутнього (UIF) на 2018 рік під назвою «Виклики та можливості».

Зустріч відбулась в соціохабі "Місто за змістом", концепт якого був розроблений ГО Подільська Агенція Регіонального Розвитку.

Експерти розповіли про майбутнє інформаційних процесів у сферах міжнародної та внутрішньої політики, національної безпеки та оборони, економіки, правоохоронної та судової системи та освіти, що досліджуються на основі загальних тенденцій розвитку ґалузей протягом року.

Юрій Романенко, директор програми внутрішня та міжнародна політика сказав кілька дуже цікавих тез:

- Однією із проблем є те, що в людей нема уявлення, що їм потрібно, а лише навички пристосування до середовища, в якому живемо.

- Завжди потрібно ставити питання і тоді хтось обов'язково дасть на них відповідь.

- Головна проблема українців полягає в тому, що ми не знаємо хто ми є і в якій ситуації знаходимось.

- Наші великі ресурси ховаються в неефективності та страху зміни балансу.

- Найбільший ресурс - це люди, які можуть втілити ідею та час, який потрібний на досягнення результату.

-Що робити Україні? - Прораховувати інфраструктуру змін

На завершення, експерти сказали про існування 3 стовпів, на яких триматиметься майбутнє і рух вперед:

1) критичне мислення

2) самонавчання

3) організованість

Метою збірки прогнозів експертів є інформаційне сприяння розширенню горизонту планування розвитку країни і як наслідок – ухвалення топ-менеджментом держави успішної стратегії на майбутні 10-15 років. Включення регіонів в обговорення аналітичного документу дозволить як суттєво покращити обізнаність місцевої громадськості, журналістів, активної та думаючої частини суспільства стосовно тенденцій розвитку країни, так і краще побачити місцевий зріз проблем для експертів.