Головна / Блог / За кошти ЄС у Северинівській громаді створюють фуд-процесинговий центр для переробки яблук та іншої садовини

За кошти ЄС у Северинівській громаді створюють фуд-процесинговий центр для переробки яблук та іншої садовини

Виявляється, що саме на Вінниччині, на теренах Тиврівського, Барського, Жмеринського та Мурованокуриловецького районів, зосереджено більше половини загальноукраїнського виробництва яблук. У цих краях – між Бугом та Дністром, на глинистих ґрунтах із високим вмістом заліза – яблука родять особливо корисні, соковиті та хрумкі.

І тому саме тут виникла ідея грантового проєкту Кластер «Яблуневий шлях», покликаного згуртувати й підтримати місцевих виробників та переробників, також по-європейськи популяризувати бренд «Подільське яблуко» заради розвитку місцевих громад.

Кластер «Яблуневий шлях» є проєктом технічної фінансової допомоги Європейського Союзу, він впроваджується на території Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громадах у партнерстві з Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку». Реалізація проєкту стала можливою в рамках програми «Мери за економічне зростання» (M4EG) – нової ініціативи Євросоюзу, яка розпочала діяльність у січні 2017 року в рамках Східного партнерства.

«Тиврівський, Барський, Жмеринський та Мурованокуриловецький райони виробляють майже 51% яблук України. Це унікальна позиція регіону, про яку треба говорити і яку треба використовувати. І ми спробували, та ще й поєднали цей потенціал із нестандартним підходом до промоції», – зазначає керівниця проєкту Наталія Величко.

На згаданій території є чимало принад, що поєднують дари природи та людську працю – і корисні копалини (унікальна блакитна глина, придатна і для кераміки, і для оздоровлення), і водні ресурси басейнів річок Південний Буг та Дністер, і санаторій у колишньому графському маєтку, і культурні та історичні об’єкти, і старовинний парк, і успішні напрацювання в галузі «зеленої» енергетики. Також на цих родючих землях здавна успішно вирощують садовину. Лише Северинівка щороку збирає близько 400 тис. тонн яблук, діє тут і кооператив з вирощування та переробки ягід та лікарських рослин. До речі, місцеві продукти були знаними у Європі ще понад століття тому. Так, до 1915 року в центрі Варшави діяв магазин, у якому продавали вироблені в Северинівці вина, копченості, цукор, медовуху тощо. Отже, настав час відродити давню славу місцевих крафтових смаколиків.

Власне, проєкт зосереджується не лише на вирощуванні та переробці яблук. «Яблуневий шлях» задумано як туристичний маршрут, що поєднуватиме рекреаційну та оздоровчу складові. Так, туристична стежка пролягатиме через Северинівку, де розливатимуть яблучні соки, а в тамтешньому санаторії ще й запровадять особливі процедури – ванни та джакузі з яблучним соком, яблучний скраб, кисневі коктейлі на основі соку тощо. Нині мало хто знає, що в Северинівці на початку XX століття діяв Центр помологічного стандарту Поділля, де відбувалася верифікація різних сортів яблук. Тому туристів ознайомлять і з цією родзинкою краю – в сусідній Олександрівці можна буде відвідати музей садівництва та ягідництва, оглянути єдиний в Україні пам’ятник великому садівнику та селекціонеру Івану Мічуріну.

Нині в розпалі робота зі створення кластеру виробників сільськогосподарської продукції та розвитку плодівництва у Вінницькій області. Вже здійснено низку досліджень та навчань у цьому напрямку. Одним із найвагоміших кроків у рамках проєкту стане створення фуд-процесингового центру. Це модель, яка показала свою успішність у багатьох країнах, зокрема, Фінляндії, Польщі, США та Канаді.

Ключова ідея такого центру полягає у створенні під наглядом фахових технологів та маркетологів власних ліній виробників сільськогосподарської продукції або спільної лінії під єдиною торговою маркою з можливістю реалізації цієї продукції на ринках України та за кордоном. Зараз у Северинівці відбувається ремонт приміщення та формування виробничої бази – дозакуповується обладнання для сушіння яблучних «чипсів» та для виготовлення соків прямого віджиму.

Фуд-процесинговий центр буде своєрідним кулінарним інкубатором. І створюється він не на порожньому місці. Приміщення площею 560 м² успішно використовутиметься Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Витвірня», учасниками якого є 27 сільськогосподарських виробників, фермерське господарство, громадська організація та Северинівська сільська рада.

Цей центр забезпечуватиме додану вартість, адже він має на меті переробку продукції, що вирощуватиметься учасниками кооперативу та залученими учасниками. Учасники обиратимуть між двох підходів: або переробка під єдиною торговою маркою, або переробка для кожного на окремих умовах із брендуванням.

Уже здійснено реновацію та санацію приміщення майбутнього фуд-процесингового центру, замінено дах, зроблено утеплення. Усі роботи проводяться за рекомендаціями групи зі стандартизації НАССР: приміщення поділено на «чорну» та «білу» зони, облаштовано душові кабіни, кімнати для переодягання, лабораторію, окремі входи. Також розроблено маршрути проходження продукції. Підведено воду (забезпечено водопостачання до 4 кубометрів на годину) та електроенергію (до 80 кВт на годину), збудовано каналізацію.

Передбачаються такі переробні процеси: сушіння, виробництво соку, джемів, пастили тощо. Вся сировина місцевого виробництва - яблука, груші, сливи, ягоди. Центр забезпечуватиме також маркетинг, продаж, логістику та розробку технологічних ланцюжків переробки. А ще ділитиметься досвідом.

Отримати консультацію

Дякуємо, Ваша заявка прийнята.

В найближчий час менеджер зв'яжеться з Вами.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних відповідно до правил.
12-РІЧНИЙ ДОСВІД
СПІВПРАЦІ З ГРОМАДАМИ ТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ
12 років
досвіду
Понад 30
партнерів
Понад 200
громад